PUMP IV (Galwegkanker)
Aanvullende chemotherapie direct in de lever met een chemopomp bij patiënten met galwegkanker in de lever die te behandelen is met een operatie
Doel onderzoek
Het doel van deze studie is te laten zien dat chemotherapie via een chemopomp na een operatie van galwegkanker in de lever zorgt voor een langere tijd voordat de ziekte terugkomt. Ook wordt gekeken of de kwaliteit van leven van patiënten beter wordt. Ten slotte wordt onderzocht of de overleving van patiënten met galwegkanker in de lever in Nederland verbetert door de chemopomp.
Wordt er geloot?
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
Voorwaarden
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
- Patiënten met galwegkanker in de lever.
- Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
- Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.
- Patiënten zijn of worden tijdens het onderzoek niet zwanger/geven geen borstvoeding. Mannelijke patiënten mogen geen kind verwekken tijdens dit onderzoek.
De arts beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of patiënten daadwerkelijk voor dit onderzoek in aanmerking komen.
Behandeling
Stap 1: Geschiktheid
Er wordt gecontroleerd of de patiënt geschikt is voor de behandeling.
Hiervoor worden een aantal onderzoeken verricht tijdens een bezoek aan het ziekenhuis.
Stap 2: De operatie en de behandeling
Plaatsen van de chemopomp
Tijdens de operatie van de lever wordt door de chirurg een chemopomp geplaatst. Voorafgaand aan de operatie wordt er bloed afgenomen om te kijken naar tumorwaarden. Tijdens de operatie wordt de galblaas verwijderd om ontsteking tijdens de chemotherapie kuren via de pomp te voorkomen. Dit is extra boven op de standaardzorg. Het verwijderen van de galblaas wordt gedaan uit noodzaak, omdat het stuk lever naast de galblaas wordt verwijderd. Er is geen extra belasting voor de patiënt door het verwijderen van de galblaas.
Ongeveer een week na de operatie wordt er een scan gemaakt om te controleren of de chemopomp goed werkt.
Na een herstelperiode van 4-16 weken begint vervolgens de chemotherapie via de chemopomp.
Chemokuur via chemopomp
Een kuur duurt 4 weken. De verpleegkundig specialist prikt de pomp door de huid aan en vult de pomp. De chemopomp geeft dan 2 weken continu chemotherapie af rechtstreeks in de lever. Na 2 weken vervangt de verpleegkundig specialist de inhoud van de chemopomp met een zoutoplossing zonder chemotherapie. Er volgt dan een periode van 2 weken met de zoutoplossing. Tijdens deze twee weken kan de lever herstellen.
In totaal krijgt de patiënt 4 kuren van chemotherapie via de chemopomp, waardoor de totale behandeling met chemotherapie via de chemopomp ongeveer 4 maanden duurt.
Na het plaatsen van de pomp dient de patiënt 8 keer naar het ziekenhuis te komen voor de behandeling. Dit zijn extra bezoeken ten opzichte van de reguliere behandeling. Na de operatie ligt de patiënt ongeveer 5 tot 10 dagen in het ziekenhuis.
Stap 3: Controle afspraken en metingen
Na de operatie komt de patiënt om de 2 weken op de dagbehandeling van de medische oncologie voor het vullen van de chemopomp. Een bezoek, inclusief het bloedonderzoek duurt ongeveer 3 uur.
Daarna wordt de patiënt nog 5 jaar gecontroleerd in het Erasmus MC op de polikliniek via controle afspraken na de operatie. De duur van deze controle afspraken is net zo lang als de patiënt niet aan de studie zou meedoen.
Bijwerkingen
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Deelnemende ziekenhuizen
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
- Erasmus MC, ROTTERDAM
- UMC Utrecht, UTRECHT
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel
Preventing liver recurrence after partial hepatectomy for intrahepatic cholangiocarcinoma using adjuvant hepatic arterial infusion pump chemotherapy
Studie website
Kankersoorten
galwegkanker
Fase trial
II
Status
open (sinds: 1 september 2024)
Maximaal aantal patiënten
40
Sponsor / verrichter
Erasmus Medisch Centrum
Principal Investigator
Prof. dr. B. Groot Koerkamp, Erasmus MC
Coördinator
drs. T.C. Zwaan, Erasmus MC
Contactgegevens
pump@erasmusmc.nl
Onderzoeksgroep
DHCG
Goedkeuring
Het onderzoek is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
- Register CCMO: NL86208.078.24
- OMON: NL86208.078.24
- EU Clinical Trials Register: 2024-513726-33-00
Meer informatie
Nederlandse titel
Adjuvante hepatische intra-arteriële pomp chemotherapie voor patiënten met resectabel cholangiocarcinoom in de lever.
Extra informatie
Kijk op Chemopomp voor nog meer informatie over dit onderzoek.