CICILIA- studie (Meerdere solide kankersoorten)
Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Doel onderzoek
Deze studie onderzoekt hoe veilig het nieuwe middel CyPep-1 is wanneer het in tumoren geïnjecteerd wordt en of het werkzaam is als alleen het middel CyPep-1 toegediend wordt (monotherapie). Of als CyPEP-1 gecombineerd wordt toegediend met pembrolizumab (combinatietherapie).
CyPep-1 is een kleine molecuul (peptide) dat in een laboratorium is ontwikkeld. CyPep-1 bindt zich aan de tumorcellen en verandert de buitenrand (membraan) ervan. Door deze verandering lekt de inhoud uit de cel en sterft de cel uiteindelijk. Door deze lekkage wordt het immuunsysteem van het lichaam aangespoord om meer tumorcellen in hetzelfde gebied te doden. Omdat CyPep-1 maar klein is, wordt CyPep-1 in de tumor geïnjecteerd, om zo dicht mogelijk in de buurt van de tumorcellen te komen. Zo hoeft CyPep-1 niet het hele lichaam door om de tumor te bereiken. In dit onderzoek wordt CyPep-1 voor het eerst geïnjecteerd bij proefpersonen met een gevorderd stadium in een bepaald type kanker. In eerder onderzoek is CyPep-1 getest als een crème.
In dit onderzoek wordt ook voor het eerst de combinatietherapie getest van CyPep-1 met een ander medicijn, genaamd pembrolizumab. Pembrolizumab is een standaardbehandeling voor patiënten met kanker in een gevorderd stadium.
Pembrolizumab is een medicijn dat het immuunsysteem activeert. Tumorcellen kunnen blokkerende signalen afgeven aan het immuunsysteem, waardoor het immuunsysteem de tumorcellen niet meer kan aanvallen. Pembrolizumab remt deze blokkerende signalen. Het immuunsysteem raakt hierdoor weer actief en kan de tumorcellen doden. Het wordt verwacht dat het immuunsysteem een extra stimulans krijgt als CyPep-1 en pembrolizumab gecombineerd worden.
Daarnaast wordt onderzocht of CyPep-1 ook veilig geïnjecteerd kan worden in uitzaaiingen in de lever.
Het onderzoek bestaat uit twee delen:
- In deel 1 wordt CyPep-1 in verschillende sterktes getest om de veiligste dosis te bepalen en de verdraagzaamheid van CyPep-1 te bekijken;
- In deel 2:
o Wordt onderzocht hoe werkzaam CyPep-1 is als monotherapie voor solide tumoren* in een gevorderd stadium of uitgezaaide solide tumoren.
o Wordt onderzocht hoe werkzaam CyPep-1 is in combinatie met pembrolizumab als behandeling voor solide tumoren in een gevorderd stadium of uitgezaaide solide tumoren.
o Wordt onderzocht hoe veilig en werkzaam CyPep-1 is als monotherapie voor de behandeling van uitzaaingen in de lever van een solide tumor in een gevorderd stadium.
Deel 1 van het onderzoek is afgerond in augustus 2021 en de veilige dosis is bepaald. Deel 2 van het onderzoek is nog gaande.
*Toelichting solide tumor:
Kanker die ontstaat in een orgaan heet solide kanker of een solide tumor. Solide betekent: vast, hecht en stevig. Door ongecontroleerde celdeling ontstaat er een gezwel. Voorbeelden van een solide tumor zijn: darmkanker, longkanker en borstkanker.
Onderzoeksresultaten
Aantal deelgenomen patiënten
In totaal hebben 60 patiënten aan deze studie meegedaan.
Verwachte termijn resultaten
De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht op 3 februari 2025.
Toelichting
De studie is gesloten voor deelname volgens de planning. Dit is zonder grote bezwaren met betrekking tot de veiligheid van het onderzochte middel. Op dit moment staan enkele patiënten nog onder behandeling of worden nog gevolgd.
Wordt er geloot?
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
Behandeling
- Geschiktheidsonderzoek: om te bepalen of de patiënt mee kan doen (dit duurt 4 weken).
- Onderzoeksbehandeling:
Monotherapie met CyPEP-1 ook voor de patiënten met uitzaaiingen in de lever:- een behandelkuur duurt 6 weken. Tijdens deze kuur wordt Cypep-1 drie keer geïnjecteerd in 1 of meer tumorlocaties of uitzaaiingen in de lever in week 1, 3 en 5.
- voor week 6 wordt een nieuw biopt (stukje weefsel) uit de tumor genomen.
- week 8: radiologische beoordeling (bijv. CT-en/of MRI-scan of echo).
- Als na de eerste behandelkuur van 6 weken blijkt dat de tumor stabiel is of is gekrompen, kan de patiënt opnieuw een behandelkuur van 6 weken krijgen.
- Combinatietherapie met CyPEP-1 en pembrolizumab:
- Naast de injectie met CyPep-1 zoals bij de monotherapie wordt er bij de combinatietheapie ook iedere 6 wekenPembrolizumab toegediend. Pembrolizumab wordt toegediend door middel van intraveneuze (IV) infusie. Dit betekent dat het medicijn via een naald in de ader wordt toegediend.
- De rest van de kuur is hetzelfde als de behandelkuur van de CyPep-1 monotherapie.
- Controlebezoeken (follow-up)
- radiologische beoordeling (bijv. CT-en/of MRI-scan of echo)
- lichamelijk onderzoek
- controleren van mogelijke bijwerkingen
- bloed- en urineonderzoek.
De onderzoeksbehandeling wordt gestopt als
- De tumor blijft groeien of er extra tumoren bij komen.
- De patiënt te zware bijwerkingen heeft.
- De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
- De patiënt zelf besluit te stoppen.
- De sponsor (Cytovation) of de overheid of een medisch-ethische toetsingscommissie besluit het onderzoek te stoppen.
Bijwerkingen
- Bij de patiënten die tot op dit moment al meedoen aan dit onderzoek, zijn geen ernstige veiligheidssignalen gemeld.
- De meest voorkomende bijwerking is lichte tot matige pijn op de injectieplaats.
- De volgende bijwerkingen werden twee of meer keren gemeld: misselijkheid, braken, koorts, vermoeidheid, pijn in de onderbuik, malaise (algemeen ongedefinieerd gevoel van zwakte), afwijkende leverfunctietestwaarden (mogelijk beschadigde lever), dyspneu (kortademigheid), pijn of reactie of overgevoeligheid op de injectieplaats.
- De volgende bijwerkingen werden slechts eenmaal gemeld: bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen, wat kan leiden tot vermoeidheid en kortademigheid; dit kan een bloedtransfusie noodzakelijk maken), pijn in de arm na injectie, huidwond op de injectieplaats, oedeem op de injectieplaats, huiduitslag, lage bloedplaatjesniveaus, alopecia (haaruitval), verhoogde amylasewaarde (afwijkende bloedtestwaarde, mogelijk beschadigde alvleesklier), rugpijn, afwijkende nierfunctietestwaarde (mogelijk beschadigde nieren), koude rillingen, diarree, duizeligheid, oedeem van de mond, pijn aan de lever, zwelling op de injectieplaats, verhoogde lipasewaarde (afwijkende bloedtestwaarde van de spijsvertering), spierspasmen, zenuwschade (mogelijk verdoofd gevoel, pijn en/of verlies van de motorische functie), pijn, hartkloppingen, paresthesie (abnormale gewaarwording, zoals speldenprikken), tumorbloeding (bloeding in of vanuit de tumor), pigmentverlies in de huid (vitiligo), gezichtsoedeem, urticaria (gezwollen, dikkere vlekken op de huid die hevig jeuken), lage bloeddruk (dit kan leiden tot duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd of flauwvallen).
Uit onderzoeken waarbij pembrolizumab is toegediend bij mensen met gevorderde kanker, zijn dit de meest voorkomende bijwerkingen die zijn waargenomen
- Jeuk en huidirritaties
- Diarree
- Hoest
- Gewrichtspijn
- Koorts
- Rugpijn en buikpijn
- Pigment verlies van de huid (vitiligo)
- Verschillende immuun gerelateerde bijwerkingen
- De IV infusie met pembrolizumab kan pijn, zwelling, roodheid, bloeding en jeuk van de huid veroorzaken.
Extra belasting voor patiënt
- Extra tijd kwijt voor ziekenhuisbezoek
o Monotherapie CyPep-1, ook voor patiënten met uitzaaiingen in de lever: Voor een kuur komt de patiënt 4 keer in 6 weken naar het ziekenhuis. Een bezoek duurt tussen de 4 en 6 uur.
o Combinatie therapie CyPep-1 en pembrolizumab: Voor een kuur komt de patiënt 5 keer in 6 weken naar het ziekenhuis. Een bezoek duurt tussen de 4 en 6 uur. - Extra metingen, lichamelijk onderzoek en bloedafname
- Mogelijke bijwerkingen
- Afname van meerdere biopten uit de tumor
- Extra CT- en of MRI-scans.
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel
Een onderzoek om de veiligheid en verdraagbaarheid te beoordelen van meerdere doses CyPep-1 bij proefpersonen met kanker in een gevorderd stadium
Kankersoorten
alvleesklierkanker, anuskanker, baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, baarmoedersarcoom, bijnierkanker, blaaskanker, spierinvasief, borstkanker, dikkedarmkanker, dunnedarmkanker, eierstokkanker, endeldarmkanker, galblaaskanker, galwegkanker, hersentumoren, hoofd-halskanker, keelkanker, leverkanker, lipkanker, longkanker, kleincellig, longkanker, niet-kleincellig, maagkanker, melanoom, mesothelioom, mondkanker, neuskanker, nierbekkenkanker, nierkanker, oogmelanoom, oorkanker, peniskanker, plaveiselcelcarcinoom, prostaatkanker, sarcoom, schaamlipkanker, schildklierkanker, slokdarmkanker, speekselklierkanker, strottenhoofdkanker, tongkanker, urineleiderkanker, vaginakanker, zaadbalkanker
Fase trial
I/II
Status
gesloten (sinds: 1 september 2023)
Maximaal aantal patiënten
45
Sponsor / verrichter
Cytovation
Coördinator
Cytovation
Goedkeuring
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
- Register CCMO: NL71369.031.19
- Register Engels: NCT04260529
Meer informatie
Nederlandse titel
Een ‘first-in-human’, open-label fase I/IIa-onderzoek met dosisescalatie gevolgd door dosisuitbreiding ter beoordeling van de veiligheid, primaire werkzaamheid en farmacokinetiek van intratumorale CyPep-1 bij patiënten met solide vormen van kanker in een gevorderd stadium.